petak, 4. rujna 2015.

7. DOMJANIĆEVE NOĆI - ADAMOVEC 2015.





Čast nam je i zadovoljstvo pozvati vas da nam se pridružite: 





7. Domjanićevim noćima ujedno obilježavamo  140. obljetnicu rođenja našeg dragog Dragutina Domjanića.


Dragutin Domjanić rođen u Adamovec, nedaleko Sesveta (Zagreb), u plemenitaškoj obitelji Milivoja i Zorice Domjanić, kao Karlo, Milivoj, Ivan, Franjo, Ladislav Domjanić.
Pisac je koji je prvi u hrvatskoj književnosti cjelovitije i umjetnički zrelije ostvario melodioznost i ritmičnost kajkavskoga dijalektalnoga izraza.
Završivši studij prava, bio je u Zagrebu sudac i vijećnik Banskog stola.
Bio je član JAZU i predsjednik Matice hrvatske (1921. - 1926).
Prevodio je svjetski poznate liričare Goethea, Heinea,Verlainea itd. U borbi "starih" i "mladih" u okviru hrvatske moderne na strani je "mladih". Pjevao je o duhovnoj ljubavi, o intimi plemićkih domova, o gospodarskim perivojima, markizama i kavalirima minulih dana. Strahuje od grubosti sadašnjice, žali za svijetom koji odumire, nepovjerljiv je prema novim idejama.
Ljubav prema prošlosti upućuje Domjanića kajkavskom narječju.
Najpoznatije mu je djelo kajkavska zbirka: "Kipci i popevke", a pjesma Fala i Popevke sam slagal, koje je obje uglazbio Vlaho Paljetak. I drugi hrvatski skladatelji, primjerice Emil Cossetto,Igor Kuljerić i Ivana Lang uglazbili su nekoliko Domjanićevih pjesama. Njegova lirika, idilična, sentimentalna i rezignantna, podjednako obiluje i slikovitošću i glazbenošću.
U kajkavskom narječju spjevao je sve svoje pjesme. Napisao je i veći broj književnih prikaza, te nekoliko proznih crtica, koji su uglavnom u duhu njegovih lirskih interesa i stilske manire.
Autor je i malo znane marionetne igre "Petrica Kerempuh i spametni osel" u kojoj kritički i satirički opisuje hrvatske intelektualce '20-ih godina. (1)



Program koji smo vam pripremili: 







1. Wikipedija http://hr.wikipedia.org/wiki/Dragutin_Domjani%C4%87




Nema komentara:

Objavi komentar